Priča iz Gaze
2

Reciklažom otpada do korice hljeba

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na jugu Gaze otvoren je Centar za reciklažu krutog otpada koji doprinosi zaštiti okoliša, ali i smanjenju nezaposlenosti, te tako mnogi Palestinci na ovaj način sebi i svojim porodicama obezbijede mjesečna primanja.

Direktor Centra za reciklažu Muhammed en-Neyrab za agenciju Anadolija je izjavio da je centar otvoren uz pomoć UN-a, vlade Japana i općine Refah.

“U centru je angažovano 35 osoba. Žene rade na razdvajanju smeća, dok muškarci rade na težim poslovima reciliranju otpada. Svaki uposlenik mjesečno prima 300 dolara”, kazao je Neyrab.

Istakao je da se otvaranjem ovog centra žele riješiti problema koji je stvarao ogroman otpad, koji je bio razbacan širom grada.

“U regiji Refah se dnevno baci 120 tona smeća i otpada, tako da smo otvaranjem ovog centra željeli da spriječimo miješanje otpada sa podzemnim vodama”, kazao je Neyrab.

Također, dodao je da se veliki dio otpada pretvara u đubrivo.

“Tačnije, 50 posto smeća je organsko, te se pretvara u đubrivo. Stočari koriste ovo đubrvo i dosta je jefitnije od onog koje uvoze iz Izraela”, rekao je Neyrab.

Generalni sekretar općine Refah Ali Berhum kazao je da je Centar za reciklažu osnovan kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti i prljanje pitke vode.

Također, napomenuo je da imaju namjeru da razviju projekat kojim bi se prilikom spaljivanja otpada iskoristila energija koja se tokom procesa generira.