Italija
0

Recesija zaobišla mafiju

FENA
Talijanska mafija jača svoj položaj kao najjača firma u zemlji, ostvarajući "zdravi" ekonomski rast u razdoblju kada Italija zbog recesije bilježi ekonomski pad od pet posto, objavljeno je u godišnjem izvještaju Trgovinske i poduzetničke udruge Confesercenti u Rimu.

Stručnjaci su predvidjeli da će kalabrijska Ndrangheta, s velikim udjelom u svjetskoj trgovini narkoticima, sicilijanska Cosa Nostra, nasilna napuljska Camorra i Sacra Corona Unita iz Puglie biti zasute zahtjevima za lihvarskim kreditima. Mafijašima je trenutno i puno lakše prati novac kupnjom jeftine imovine, a ujedno su među nezaposlenima, kojih je sve više, našli voljnu i jeftinu radnu snagu.

  • Postoji rizik da mafija iskoristi neprilike u kojima se nalaze velike poslovne grupacije koje se muče s likvidnošću, da bi na pompozan način, iza kulisa, ušla na tržište dionica, upozorava se u izvještaju.

Procjenjuje se da je mafija prošle godine ostvarila promet od 135 milijardi eura, ponajprije od trgovine drogom, ljudima i oružjem. Nije zanemariva ni zarada od lihvarenja, iznude, kockarnica, pljački i prijevara. Uočeno je također da mafija širi poslove i izvan tradicionalnih područja, poput građevinarstva i nekretnina, prenosi u srijedu Hina.