Barack Obama
0

"Recesija će trajati još mjesecima"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD Barack Obama upozorio je da će proći još nekoliko mjeseci prije nego što Amerika izađe iz recesije, iako je društveni bruto proizvod /DBP/ pokazao da je ekonomski rast u drugom tromjesečju manje pao nego što se očekivalo.

Iako su podaci o broju nezaposlenih u SAD bili poražavajući, Obama je u sedmičnom obraćanju naciji rekao da će i novi podaci, koji se očekuju iduće sedmice, pokazati da i dalje veliki broj Amerikanaca ostaje bez posla.

"Proći će još mnogo mjeseci prije nego što se u potpunosti izvučemo iz recesije, koja je, kako smo vidjeli, dublja nego što je bilo ko mislio", rekao je Obama i dodao da se o oporavku ne može govoriti dok god se gube radna mjesta.

DBP u SAD u drugom tromjesečju smanjen je po godišnjoj stopi od jedan odsto, što je puno bolji rezultat od procijena većine ekonomista, budući da je u prvom tromjesečju pad bio 6,4 odsto, najveći u posljednjih 27 godina, saopštilo je juče američko Ministarstvo trgovine.

"Mi smo već na putu oporavka, ali će  taj put sigurno biti isprekidan. Potrošači se povlače, jer je nezaposlenost još velika. Tržište rada stvarno treba da pokaže brzi napredak",  izjavio je jedan od vodećih američkih ekonomista Džozef Lavornja.