Upozorenje Baracka Obame
0

"Recesija bi mogla trajati godinama"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski listovi u petak pišu o upozorenju sljedećeg američkog predsjednika Baracka Obame da bi recesija mogla da se vuče godinama, ukoliko američki kongres ne preduzme ozbiljne stimulativne mjere.

U analizi objavljenoj u Daily Telegraphu se navodi kako Barack Obama ne može sebi da dozvoli da sjedi skrštenih ruku, s obzirom na deficit koji ove godine treba da dostigne hiljadu i dvjesta milijardi dolara.

Zbog toga je on održao govor u kome je promovisao stimulativni paket od 775 milijardi dolara koji će, kako se Obama nada, udahnuti malo života u posustalu američku privredu.

Uzimajući u obzir aktuelne okolnosti, nameće se pitanje da li najveća ekonomija na svijetu može da podnese takav trošak? Odgovor je da ona nema izbora, konstatuje Daily Telegraph.

Od suma koje se pominju prosječnom čovjeku se zavrti u glavi i niko ne može da kaže da li će stimulativni paket biti uspješan.

Međutim, većina ako ne i svi vodeći ekonomisti se slažu da bi se bez njega američka ekonomska perspektiva pogoršala, a to bi bila loša vijest i za čitav razvijeni svet, piše Daily Telegraph.