Svijet
0

Reakcije na papino saopštenje

FENA
Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas vatikanskog emisara u Kairu kako bi mu bilo saopćeno "izuzetno žaljenje" najmnogoljudije arapske države zbog papinog govora koji je izazvao bijes u islamskom svijetu.

Egipatski ambasador Vafa Basim, koji je uručio izaslaniku Svete Stolice instrukcije ministra vanjskih poslova, rekao da poglavar rimokratoličke crkve mora lično "hitno da djejstvuje kako bi stavio situaciju pod kontrolu", naglašeno je u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, prenio je Reuters.

U govoru ove nedjelje papa se pozvao na kritiku koju je na račun vjerovjesnika Muhammeda izrekao bizantski car Manojlo II Paleolog u 14. vijeku kada je rekao da je "poslanik donio samo zle i nehumane stvari, kao što je širenje vjere mačem".

Basim je naglasio da "negativno pozivanje na islam u govoru ne može biti ni objašnjeno ni opravdano".

Vatikanski državni sekretar, kardinal Tarcisio Bertone, rekao je ranije danas u saopćenju da je papi žao što je svojim govorom uvrijedio muslimane.

Organizacija Muslimanska braća saopćila je pak u Egiptu da nije dovoljno današnje saopšćnje pape Benedikta XVI u kome kaže da mu je žao što je uznemirio muslimane svojim nedavnim komentarom o islamu.

"Hoćemo lično izvinjenje pape. Smatramo da je počinio ozbiljnu grešku prema nama i da ta greška može biti otklonjena jedino ličnim izvinjenjem", rekao je Reutersu zamjenik lidera egipatske Muslimanske braće Mohamed Habib.

Habib je postavio pitanje: "Da li se lično izvinio za svoje izjave? Nije."

U prvom reagiranju vođe neke kršćanske crkve, poglavar egipatske pravoslavne koptske crkve Šenuda III rekao je u primjedbama objavljenim danas, da su papini komentari o islamu "protivni učenju Krista".

Papa Šenuda III izjavio je za provladin dnevnik kairski Al-Ahram da nije čuo tačne papine riječi, ali da je "svaka primjedba koja vrijeđa islam i muslimane protivna učenju Krista", prenio je AP.

"Kršćanstvo i učenje Krista nas uče da ne povređujemo jedni druge, da ne vrijeđamo uvjerenja, ideje i vjerske simbole", kazao koptski poglavar.

Papin govor je izazvao talas negodovanja i burne reakcije širom svijeta, između ostalog u Turskoj, Iraku, Indoneziji, Indiji, Maroku i Tunisu.