Svijet
0

Reakcije iz svijeta na Karadžićevo hapšenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon objavljivanja vijesti o hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića, iz svijeta nastavljaju pristizati reakcije na uhićenje jednog od najtraženijih svjetskih bjegunaca od pravde.

Iz UN-a je priopćeno kako je generalni tajnik UN-a Ban Ki-Moon odao priznanje srbijanskim vlastima zbog "odlučnog koraka naprijed kojim završava nekažnjivost za one koji su optuženi za ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji".

"To je povijesni trenutak za žrtve, koje su 13 godina čekale da Karadžić bude priveden pravdi", stoji u izjavi.

Karadžićevo je uhićenje pozdravio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"To je vrlo pozitivan razvoj događaja koji će rezultirati pravdom i očekivanom pomirenju na Zapadnom Balkanu. To pokazuje odlučnost nove srbijanske vlade da osigura punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, a to je, također, vrlo bitno za srbijanske europske težnje", kazao je Barroso.

Republikanski kandidat za američkog predsjednika John McCain također je izrazio zadovoljstvo što je Karadžić uhićen.

"Konačno, Karadžić, čija je vladavina bila obilježena stravičnim žrtvama - od svakodnevnih ubojstava do masakra u Srebrenici i opsade Sarajeva - sada je priveden pravdi koju je sustavno uskraćivao građanima BiH. Sada moramo gledati naprijed, prema danu kada će svi optuženi za ratne zločine, posebno Ratko Mladić, odgovarati za svoje zločine", izjavio je McCain.

Bivši američki državni tajnik i bivši veleposlanik SAD-a u Jugoslaviji Lawrence Eagleburger ocijenio je kako su mnogi u srbijanskoj vojsci i policiji znali gdje se Karadžić nalazi te da su ga trebali uhititi i ranije.

"On (Karadžić) ima zakrvavljene ruke. Uvjeren sam da postoje brojni ljudi u srbijanskoj vojsci i policiji koji su, više ili manje, znali gdje se nalazi i trebali su ga uhititi", izjavio je Eagleburger.