Svijet
0

Reakcije demokrata i republikanaca na govor Georga Busha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki političari različito su reagirali na obraćanje naciji predsjednika Georga W. Busha i njegove izjave da će američka prisutnost u Iraku trajati i nakon njegova mandata - dok demokrati kritiziraju Busha i traže hitno povlačenje iz Iraka, republikanci podržavaju Bushov plan i tvrde da za uspjeh rata u Iraku još ima vremena.

Demokratski senator iz Delavera Joseph Biden Bushov plan je nazvao "bizarnim", jer mu je smisao, tvrdi, prebaciti probleme s ratom u Iraku na idućeg predsjednika, a ne rješavati ih. "Sve ovo je nastavak grozne promašene politike. Tu nema nikakve strategije", rekao je.

Demokratska senatorica iz New Yorka Hillary Clinton kazala je da se iz Bushova govora može vidjeti da će i iduće godine u Iraku biti isti broj američkih vojnika kao i prošle godine. "Za to je jednostavno prekasno i neprihvatljivo za Kongres i američki narod koji je izrazio snažnu želju da se naši hrabri vojnici vrate kućama", rekla je.

Cristopher Dodd, demokratski senator iz Konektikata, Busha je prozvao da vrijeđa inteligenciju američkog čovjeka, dok je bivši demokratski senator John Edwards kazao da Bush insistira na jedinoj strategiji koju je ikada imao - više vremena, više vojnika, više rata.

"Sada, nakon što je general Patraeus izvijestio da pojačanja nisu polučila nikakav napredak prema političkom rješavanju problema, šta predsjednik traži? Više vremena za pojačanja da nešto naprave, a svi znamo da neće", rekao je Edwards.

Bivši republikanski gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani ocijenio je, pak, da je cilj misije u Iraku sigurnost te zemlje, te da se to može postići samo savezništvom protiv islamističkog terorizma. "U tome možemo biti uspješni. Ne vidim ništa dobro u ideji bježanja i povlačenja", rekao je.

Bivši republikanski guverner Masačusetsa Mitt Romney izjavio je da Bush razumije glavne američke ciljeve u Iraku, a osnovni je taj da "Irak ne postane sigurno mjesto za al-Qaidu i džihadske teroriste".

"No, upravo će se to dogoditi ako na svoje dođu Hillary Clinton, Barack Obama i John Edwards", rekao je Romney, ističući da je prisutnost američkih snaga u Iraku osmjelila sunitske vođe da ustanu protiv Al-Qaide, što smatra vrlo važnim napretkom.

I bivši republikanski senator iz Tenesija Fred Thompson tvrdi da američke snage u Iraku svakoga dana pokazuju herojsku odlučnost za pobjedu.