Hrvatska
0

Reakcija MVPEI-ja na Jeremićevu izjavu

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske odbacilo je izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, koji je u intervjuu agenciji Tanjuga kazao da je Hrvatske počinila etničko čišćenje srpskog stanovništva u Hrvatskoj.

"Negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i neobičnu tezu da 'Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet', upravo potvrđuju da se Republika Srbija još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države", navodi se u priopćenju za javnost MVPEI-ja RH.

Upravo zbog toga, navodi se dalje u priopćenju, Republika Hrvatska i dalje je spremna voditi postupak protiv Republike Srbije pred Međunarodni sudom pravde u Hagu radi povrede odredaba Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako bi se končano utvrdila istina i odgovornost za protekle događaje.

Na kraju priopćenja MVPEI je odbacio Jeremićeve navode o diskriminirajućem tretmanu srbijanskog kapitala u Hrvatskoj, te je istaknuto da će Hrvatska i dalje podržavati Republiku Srbiju na njezinom europskom putu.