Svijet
95

Reakcija iz Kremlja: Clinton bi izazvala treći svjetski rat, Trump je spasio svijet

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u dala je Rusima nadu da bi se odnosi između dviju država mogli popraviti. Trump je tokom kampanje obećao prijateljske odnose s Moskvom zbog čega se dužnosnici raduju odlasku Baracka Obame iz Bijele kuće.

Visoki dužnosnik iz Kremlja izjavio je da je pobjeda Donalda Trumpa možda spriječila treći svjetski rat. Trumpova pobjeda je izazvala oduševljenje u Moskvi, posebno zbog toga što je poznato da Vladimir Putin ne voli Hillary Clinton.

Odnosi između dvije supersile zahladili su dok je na čelu SAD-a bio Barack Obama, a Trump je tokom kampanje obećao da će odnosi sa Moskvom biti prijateljski.

Ruski premijer je jučer izrazio nadu da bi tenzije mogle biti ostavljene po strani, dok je njegov pomoćnik otišao korak dalje i kazao da je Clinton simbol rata.

"Amerikanci su imali dva izbora – Treći svjetski rat ili multilateralni mir. Clinton je bila simbol rata, a Trump je dobio priliku da promjeni tu politiku", kazao je Sergei Glazyev.

Putinov pomoćnik Vyacheslav Volodin rekao je da kraj Obaminog mandata znači i kraj problema između Kremlja i Washingtona. Među tim problemima su i sanckije koje su SAD i EU izrekle Rusiji nakon dešavanja na Krimu 2014. godine.

"Sankcije su alat koji koriste slabi, a zbog toga ne može postojati međusobno poštovanje. Jasno nam je da to neće biti lagan put, ali Rusija je spremna da popravi odnose sa SAD-om", izjavio je Volodin.

"Spremni smo obaviti svoj dio posla kako bi se rusko-američki odnosi vratili na putanju razvoja. To bi bilo u interesu i ruskog i američkog naroda i pozitivno bi utjecalo na klimu u međunarodnim odnosima", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vyacheslav Volodin je izrazio nadu da će konstruktivan dijalog između dvije zemlje biti moguć nakon što novi predsjednik preuzme dužnost.