Svijet
0

Reagiranja austrijskih političara na Haiderovu smrt

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Niko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu u Austriji proteklih tridesetak godina i polarizirao je kao Joerg Haider, koji je noću s petka na subotu poginuo u prometnoj nesreći južno od Klagenfurta, suglasni su austrijski političari.

"To je tragedija", rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer. "Haider je bio političar s velikom nadarenošću i sposobnostima političara, ali bio je i sporan, a o mrtvima sve najbolje.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer kazao je da je Haider jako utjecao na austrijski politički život i bio je veliki političar, s čime se složio i čelnik austrijskih socijaldemokrata Werner Faymann.

"Niko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu i davao joj pečat kao što je to činio Joerg Haider", rekao je prvak Narodne stranke Josef Proell.

Čelnica Stranke zelenih Eva Glawischnik kazala je: "Haider je bio jedan od najutjecajnijih političara u Austriji koji je odlučno polarizirao političku scenu".

"Haider je bio veliki političar koji je najviše utjecao posljednjih tridesetak godina na politički život Austrije, iako su se naši putovi razišli prije nekoliko godina - 2005. Haider je osnovao Pokret za budućnost Austrije i napustio Slobodarsku stranku. Njegov doprinos je nesporan", ocijenio je prvak krajnje desne Slobodarske stranke Heinz Christian Strache.

Glasnogovornik Pokreta za budućnost Austrije, kojega je Haider osnovao 2005. godine Stefan Petzner, kazao je vrlo potresen: "Za nas je smrt Joerga Haidera kao propast svijeta."

Politički promatrači ocjenjuju da je nesporno da je Haider uspio na austrijsku političku scenu postaviti treću političku snagu u Austriji. Već osamdesetih godina govorio je - dosta je vladanja dvije velike stranke socijaldemokrata i narodnjaka.

Joerg Haider je 30 godina aktivan u austrijskom političkom životu. Osamdesetih godina vodio je krajnje desnu Slobodarsku stranku i pod njegovim vodstvom doživjela je procvat, prenijela je Hina. Godine 2005. napustivši je, osnovao je Pokret za budućnost Austrije, stranku koja je na izborima 2006. godine osvojila jedva nešto više od četiri posto glasova i ušla u parlament, a nedavno, na izborima 28. rujna, pod njegovim vodstvom dobila je 10,7 posto glasova, što je, kako se ocjenjuje, "Haiderov osobni uspjeh".