Svijet
0

RCC-a traži hitnu uspostavu isporuke plina Balkanu

FENA
Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević u četvrtak je poslao pismo ruskom premijeru Vladimiru Putinu prenoseći mu najveću zabrinutost u jugoistočnoj Evropi (JIE) u pogledu tekućeg prekida isporuke plina te ga pozvao da uzme u obzir veliku humanitarnu katastrofu koja se nazire na Balkanu.

„Prenio sam premijeru Putinu našu najozbiljniju zabrinutost u pogledu humanitarne situacije u mnogim zemljama JIE, s obzirom da se uvjeti života pogoršavaju i da je stanovništvo u velikoj mjeri pogođeno“, rekao je Biščević.

Generalni sekretar RCC-a, čije je sjedište u Sarajevu, predložio je izuzimanje regije JIE iz trenutne prakse dok se ne nađe trajno rješenje u trojnom obliku s Ukrajinom i EU-om.

„Zabrinut sam također i da umanjenje ekonomskih aktivnosti može imati dodatne reperkusije na cjelokupnu socijalnu situaciju i stabilnost u JIE. Ne smije se dozvoliti da ovaj osjetljivi dio Evrope, nakon dvije decenije sukoba, i sa očiglednim prelijevanjem posljedica nedavne ekonomske recesije i finansijske krize, zapadne u dodatnu nestabilnost“, navodi Biščević u pismu Putinu.

U odvojenom pismu premijerki Ukrajine Juliji Timošenko generalni sekretar RCC-a također je pozvao da se poduzmu sve neophodne mjere kako bi se obezbijedilo ponovno uspostavljanje isporuke prirodnog gasa zemljama jugoistočne Evrope.

Biščević je istaknuo da je situacija, koja najviše utiče na snabdijevanje stanovništva i domaćinstava, naročito teška u onim zemljama JIE koje se oslanjaju isključivo na uvoz prirodnog gasa i nemaju nikakvih alternativa.

„U interesu je svih da se ulože svi mogući napori da se popravi trenutna situacija i ponovo uspostave normalni uvjeti života i funkcioniranje privreda“, zaključio je Biščević, navodi se u saopćenju iz RCC-a.