Svijet
0

Razvijen soj virusa H1N1 pogodan za proizvodnju vakcine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski naučnici su proizveli soj virusa H1N1 koji bi mogao da se koristi za masovnu proizvodnju vakcine protiv nove vrste gripe, koja se dosad proširila na najmanje 50 zemalja, saopćili su u četvrtak zdravstveni zvaničnici u toj zemlji.

Britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) u saopćenju ističe da je to ključni korak u pravcu široke proizvodnje vakcine protiv ove gripe, uz napomenu da su primjerci spomenutog soja virusa dostavljeni farmaceutskim kompanijama i laboratorijima koje se bave gripom, prenosi Reuters.

Soj virusa H1N1 koji je pogodan za proizvodnju vakcine razvijen je u Nacionalnom institutu za biološke standarde i nadzor (NIBSC), jednoj od nekoliko laboratorija širom svijeta koje pripadaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Nova vrsta gripe, koja se često naziva svinjskom, dosad se proširila na najmanje 50 zemalja. Potvrđeno je oko 13.000 slučajeva ove bolesti, a zabilježeno je i 95 smrtnih slučajeva, najnoviji su podaci WHO-a. U Britaniji je dosad prijavljeno 185 zaraženih.

Direktor NIBSC Steven Inglis izjavio je da su i laboratoriji WHO-a u SAD-u i Australiji na dobrom putu da proizvedu soj H1N1 pogodan za proizvodnju vakcine, pa bi uskoro na raspolaganju moglo da se nađe više sojeva koji bi se mogli koristiti za masovnu proizvodnju vakcine protiv novog virusa gripe H1N1.

WHO je u četvrtak također saopćio da su, koristeći egipatske uzorke virusa, stručnjaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razvili bazu vakcine protiv virusa ptičije gripe H5N1, koji je opasniji od virusa svinjske gripe, ali se teže širi.

Ovaj prekombinirani soj virusa za proizvodnju vakcine je sada na raspolaganju za distribuciju, kažu u WHO-u, izražavajući zahvalnost ministarstvu zdravlja i narodu Egipta zato što su osigurali uzorak virusa H5N1.

Institucije, kompanije i ostali zainteresirani za razvijanje vakcine protiv ptičije gripe mogu za dobijanje njene baze da se obrate ili Globalnom programu za gripu WHO-a ili američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, čije je sjedište u Atlanti.