Razočarenje Nujood Ali
0

Razvela se sa 10 godina, pa je društvo odbacilo

Sarajevo-x.com
Podne je i brojne djevojčice izlaze iz škole. Među njima nema Nujood Ali. Ona je u maloj porodičnoj kući sa dvije prostorije u siromašnom predgrađu grada. Ljuta je i vrišti, a to se čuje i van kuće.

Nakon duge svađe sa porodicom, Nujood podiže svoju maramu i sjeda pred novinare CNN-a kako bi im ispričala svoju priču. Ona je 10-godišnjakinja koja je prodrmala jemensku naciju zahtjevajući razvod od čovjeka za kojeg su je udali.

Malena Nujood prošle godine sama je zatražila razvog od 20 godina starijeg supruga Faeza Ali Thamera koji ju je silovao i tukao, a za kojeg su je roditelji udali u okviru dogovorenog braka u februaru 2008.

Sada se veoma razlikuje od one djevojčice kakva je bila prije više od godinu dana kada je proživljavala pravu noćnu moru. Tada joj je bilo 10 godina i bila je pravo dijete, stidljivo i razigrano. Danas, nakon što je prošla kroz brutalan period u svom životu promijenila se. Izborila se za razvod braka, a i danas se bori za svoje mjesto u društvu.

Njena priča nije imala sretan kraj. Ipak, od žrtve prerasla je u oličenje hrabrosti i trijumfa. Njena priča poznata je širom svijeta, ali u jemenskom društvu nije prihvaćena sa dobrodošlicom.

U skladu sa jemenskim zakonom, njen suprug koji ju je silovao, tukao i vrijeđao nije osuđen. Porodici je obećao da neće spavati s djevojčicom do njene 20. godine, ali je to odmah prekršio. Otac ju je udao kako bi je zaštitio, jer su mu dvije kćerke prethodno bili ukrali.

U jesen 2008. Nujood je proglašena Ženom godine magazina Glamour, a na ceremoniji u New Yorku aplaudirale su joj i Hillary Clinton i Nicole Kidman. O njoj će biti objavljena i knjiga na 20 svjetskih jezika.

"Ništa se nije promijenilo otkako sam se pojavila na televiziji. Nadala sam se da će nam neko pomoći, ali niko nije. Obećali su mi pomoć a niko je nije pružio. Voljela bih da nikad nisam razgovarala s novinarima", kaže ogorčena djevojčica.

Pojedini su joj nudili novac da bi pohađala privatnu školu, ali ona je to odbila.

Shada Nasser, pravnica koja je preuzela slučaj kršenja ljudskih prava ove Jemenke, ističe kako vjeruje da sama njena porodica vrši veliki pritisak na nju jer su vjerovali da će im donijeti slavu i novac, a to se nije dogodilo.

"Sretna sam što sam se razvela, ali sam tužna što je sve ispalo ovako nakon što sam bila na televiziji", kaže ona i objašnjava da se i u porodici osjeća kao otpadnik.

Prestala je ići u školu još početkom prošle godine kada su je udali za čovjeka koje je smatrala ružnim i starim.

"Nisam željela spavati s njim, ali me on prisiljavao, udarao, vrijeđao", prisjeća se torture. Nakon nekoliko sedmica pobjegla je nazad u porodičnu kuću, ali su je oni vratili govoreći joj kako ona sada pripada svom mužu, a ne njima, te da treba prihvatiti svoju sudbinu.

Njena porodica je, kao i mnoge druge u Jemenu, odbačena, a djevojčica je morala platiti mužu 200 dolara.

Jemenska diplomatkinja Khadije Al Salame sada pokušava pomoći ovoj djevojčici. I ona je u djetinjstvu prošla kroz slično iskustvo.

"Na njenim leđima je previše toga. Ona je samo dijete i ne shvata šta se događa. Ako je volimo, trebamo je ostaviti na miru, pustiti je da ide u školu i nastavi sa svojim životom, jer je edukacija najvažnija za nju", ističe Al Salame.

Nujood priznaje da je mislila kako će razvod biti kraj njenih patnji, a sada je toliko bijesna da joj se čini kako je tek početak.