Financial Times
0

Razočarenje u Obamu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čak i oni američki glasači koji nemaju gotovo ničega zajedničkog dijele isto razočarenje prvom godinom administracije Baracka Obame, primjećuje u utorak Financial Times.

Lijevo krilo njegove Demokratske stranke smatra da je ustuknuo pred Wall Streetom kada se tražilo rješenje za finansijsku krizu i učinio ustupke osiguravajućim društvima i farmaceutskim kompanijama kada se radilo o reformi zdravstva.

Konzervativci ga vide kao liberala starog kova koji oporezuje i troši, dok nezavisni političari žale što nije premostio stranačke podjele u američkoj politici.

Međutim, piše dalje Financial Times, razočarenja su bila neizbježna s obzirom na okolnosti u kojima je predsjednik Obama proveo prvu godinu na položaju.

Ipak, on je reagirao brzim i smjeli paketom mjera za stimulaciju američke privrede kada je to bilo potrebno, uspio je pokrenuti proces reformi u oblasti zdravstva, a imao je uspjeha i na vanjskopolitičkom planu, mada oni možda ne zaslužuju baš priznanje koje mu je dodijelio Nobelov komitet, piše Financial Times.