Troje mrtvih u Kabulu
0

Raznio se bombaš u ministarstvu kulture

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bombaš samoubica raznio se u zgradi ministarstva informisanja i kulture u četvrtak, ubivši najmanje tri osobe, saopćili su zvaničnici i svjedoci. Talibani su preuzeli odgovornost za napad.

Bombaš je otvorio vatru po dvojici policajaca pred zgradom ministarstva u Kabulu prije nego što je ušao u veliki hol unutar nje gdje se raznio, saopćio je Abdul Jabar, stražar u blizini zgrade ministarstva. Ostalo je nejasno da li su policajci podlegli povredama.

Zabiullah Mujahid, talibanski portparol, saopćio je da su trojica militanata upala u zgradu kod glavne kapije. Jedan je izveo samoubilački napad a ostala dvojica su poginula, izjavio je on za Associated Press.

Bilo je nemoguće odmah potvrditi detalje Mujahiodove tvrdnje.

Najmanje tri osobe su ubijene u napadu, saopćio je zamjenik policijskog načelnika Kabula, Ali Shah Ahmadzai. Još 12 ljudi je ranjeno u eksploziji, kazao je Abdul Fahim, portparol ministarstva zdravstva.

Jedan od zidova zgrade se srušio. Staklo je prekrilo obličnje ulice a uredska oprema bila je razbacana širom tog područja.

Sigurnosno osoblje pomagalo je službenicima ministarstva da izađu iz zgrade a ambulantna vozila prevezla su ranjene do bolnica.

Iako pobunjenici redovno izvode samoubilačke napade protiv afganistanskih i stranih snaga širom zemlje, samoubilački napadi bili su rijetki u Kabulu u posljednjim mjesecima.

Bombaš samoubica je 7. jula detonirao svoje eksplozive pred kapijama indijske ambasade u Kabulu, ubivši više od 60 i ranivši 146 ljudi.