Region Kašmira
15

Razmjena vatre na indijsko-pakistanskoj granici, ima mrtvih

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Indijski i pakistanski vojnici razmijenili su vatru preko linije razgraničenja u spornom regionu Kašmiru, a jedan pakistanski vojnik je poginuo, dok je drugi ranjen.

Pakistan tvrdi da su indijske trupe upale na vojni punkt u sektoru Hadži Pir. Indijski vojni portparol saopštio je da su pakistanske snage inicirale sukob iako nisu bile ničim izazvane.

Obje zemlje polažu pravo na kompletnu teritoriju Kašmira, a ovaj spor traje više od 60 godina. Ovakvi incidenti nisu neuobičajeni, ali rijetko ima žrtava.

Pakistanska vojna kancelarija za odnose sa javnošću saopštila je da dvije strane i dalje razmjenjuju vatru i da su indijske snage "fizički upale na kontrolni punkt Savan Patra", prenio je BBC.

Prolaz Hadži Pir nalazi se južno od glavnog puta koji vodi iz pakistanskog grada Muzarafabad prema indijskom Šrinagaru.

"Pakistanska vojska efikasno je odgovorila na napad", dodaje se u saopštenju i naglašava da su indijski vojnici tokom povlačenja ostavili za sobom oružje.

Indijska vojska tvrdi da su pakistanske snage prve otvorile vatru iz minobacača i automatskog oružja i da su uništile jednu civilnu kuću.

U Kašmiru je od 2003. godine na snazi primirje. Indija je suspendovala mirovni proces sa Pakistanom poslije napada militanata iz te zemlje na indijski grad Mumbai 2008. godine. Pregovori su nastavljeni u februaru prošle godine.