Artiljerijska paljba
0

Razmjena vatre između dvije Koreje

SRNA
Sjeverna i Južna Koreja razmjenile su artiljerijsku vatru nedaleko od sporne pomorske granice.

Analitičari su izrazili sumnju da će sukobi eskalirati i da je to pokušaj Pyongyanga da izazove porast tenzija na Korejskom poluostrvu kako bi što prije bio postignut mirovni sporazum čime bi bio otvoren put za međunarodnu pomoć za uništenu ekonomiju ove zemlje.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA prenijela je saoštenje vojske u kojem se navodi da je izvedena redovna vojna vježba dok su upozorili da će biti otvorena nova artiljerijska vatra.

Sjeverna Koreja usmjerila je više od 10.000 cijevi artiljerijskog naoružanja prema Južnoj Koreji.

Južnokorejska vojska saopštila je da je Sjeverna Koreja sa kopna ispalila granate prema Južnoj Koreji ali da su granate pale prije sporne pomorske granice kod zapadne obale Žutog mora.

Južna Koreja je uzvratila artiljerijskom vatrom.

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog ovog incidenta koji je rezultata nelegalnog čina Sjeverne Koreje čime su artiljerijskom vatrom nepotrebno stvorene tenzije", navodi se u poruci koju je južnokorejsko Ministarstvo odbrane uputilo Sjevernoj Koreji.
Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je da je Sjeverna Koreja ispalila oko 30 granata i da je Seul odgovorio sa trostruko većim brojem.

Razmjena artiljerijske vatre došla je u vrijeme kada je južnokorejski predsjednik na putu ka Davosu u Švicarskoj gdje treba da prisustvuje Svjetskom ekonomskom forumu nakon državničke posjete Indije.

Iz njegove kancelarije saopšteno je da su obje strane pucale u vazduh i da nije bilo žrtava.

Početkom sedmice Pyongyang je optužio Seul da je riječima da će u slučaju naznaka da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni napad pokrenuti preventivnu akciju.

Sukobi između dvije Koreje takođe dolaze nakon signala Pjongjanga da će se možda nakon jednogodišnjeg bojkota vratiti u šestostrane pregovore sa Južnom Korejom, Kinom, Japanom, Rusijom i SAD o okončanju svog  nuklearnog programa.
Sjeverna Koreja je do kraja marta proglasila oblast oko svoje zapadne obale Žutog mora zonom zabranjene plovidbe, što ukazuje na moguće probno ispaljivanje raketa.

Navedena oblast nalazi se u blizini sporne granice između Južne i Sjeverne Koreje gdje je u novembru bio kratak pomorski sukob. Tada je južnokorejski patrolni brod izrešetan mecima dok se sjevernokorejski brod zapalio.

Međukorejska granica u Žutom moru predstavlja osetljivu zonu u kojoj su se u prošlosti dogodili brojni pomorski incidenti.