Japan
0

Razmatra se zakopavanje nuklearke u pijesak i beton

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski inženjeri su u petak priznali da zakopavanje oštećenog nuklearnog kompleksa Fukushima u pijesak i beton možda predstavlja jedini način da se spriječi katastrofalno širenje radijacije, što je metod koji je korišćen prilikom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

Japanski zvaničnici kažu da se i dalje nadaju da će stručnjaci uspjeti da poprave strujni kabl koji vodi bar do dva od ukupno šest reaktora, što bi bilo dovoljno za pokretanje pumpi neophodnih za hlađenje pregrijanih gorivnih šipki u reaktorima.

Ovo je prvi put da predstavnici korporacije Tokyo Electric Power, koja rukovodi oštećenim nuklearnim kompleksom, pominje opciju zakopavanja Fukushime, što je, vjerovatno, znak da dosadašnji pokušaji hlađenja reaktora vodom iz helikoptera ne daju očekivane rezultate.

"Nije nemoguće da odlučimo da zabetoniramo reaktore. Ali sada prvo želimo da pokušamo da ih ohladimo", izjavio je jedan od predstavnik kompanije Tokyo Electric Power, prenio je Reuters.

Problemi u nuklearnom komplesku nastali su kada su poslije potresa jačine oko 9 stepeni Richtera, koji je 11. marta pogodio sjeveroistok i istok Japana, uslijed nestanka struje prestali s radom sistemi za hlađenje reaktora koji su zbog toga počeli da se tope.

Četiri od ukupno šest reaktora u Fukushimi pretrpili su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smještena jezgra reaktora, kao i djelimično topljenje ili porast temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

Vezani članci