Financial Times
0

Razlozi usporavanja procesa proširenja EU

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Financial Times u petak piše da su razočarenje u Zapad i strah od jeftine radne snage s Istoka usporili proces proširenja Evropske unije.

U članku i redakcijskom komentaru povodom najave da će Island zatražiti članstvo u Uniji ukoliko tako odluče građani na referendumu, list navodi da je to dalo skroman podsticaj bloku 27 zemalja članica i osjećanje da je ta zajednica ipak, voljena.

Još nekoliko drugih zemalja želi da se pridruži Evropskoj uniji od kojih se, kako piše Financial Times, Srbija, BiH, Albanija, Kosovo i Crna Gora suočavaju s ogromnim preprekama u ostvarivanju neophodnih pravnih i ekonomskih uslova, tako da nijedna nije ni blizu otpočinjanja pregovora o članstvu.

Što se kandidata Hrvatske, Makedonije i Turske tiče, i one se suočavaju s preprekama poput spora sa Slovenijom ili nastojanja pojedinih da Ankaru drže podalje od ulaska.

Uz to, piše Financial Times, opšte je prihvaćeno da bi Island eventulano trebalo primiti u Uniju u isto vrijeme kad i Hrvatsku, a to se u najboljem slučaju može desiti tek 2012. godine.

Mnogi u Bruxellesu smatraju i da su Bugarska i Rumunija prerano primljene u evropski blok, jer nisu zadovoljile kriterijume u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Veliku sjenku na proces proširenja, piše dalje Financial Times, baca i Lisabonski ugovor kojeg su Irci odbacili na referendumu prošle godine i koji će na popravni u oktobru, a do čije ratifikacije, kako su to Njemačka i Francuska jasno stavile do znanja, nikakvog proširenja EU neće biti.