Njemačka
0

Različite reakcije na Putinov predlog o slobodnoj trgovinskoj zoni

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
U vladi u Berlinu različito su reagovali na predlog ruskog premijera Vladimira Putina o slobodnoj trgovinskoj zoni, navode u petak ujutro njemački mediji, ukazujući da se kancelarka Angela Merkel o tome suzdržano izjasnila, dok je vicekancelar Guido Westerwelle pozdravio ideju.

Merkel, koja će danas razgovarati s Putinom, izjavila je da, pod određenim uvjetima, podržava njegov predlog o stvaranju slobodne trgovinske zone između Rusije i EU i da bi takva zona bila u interesu Evropske unije.

Ona je, međutim, rekla da bi Rusija prvo trebalo da kompletira svoj pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i istakla i da neki najnoviji ruski koraci ne pogoduju stvaranju zone slobodne trgovine s EU, ukazujuć na nedavne trgovinske sporazume Rusije s Bjelorusijom i Kazahstanom.

Putin se založio za stvaranje slobodne trgovinske zone i zajedničke industrijske politike svoje zemlje s EU.

On je u autorskom prilogu za Süddeutsche Zeitung pledirao za harmonično privredno društvo ''od Lisabona do Vladivostoka'' i naveo da bi ubuduće mogla da se razmotri i eventualno zona slobodne trgovine.

Putin je kao prvu od pet tačaka ponuđenog programa naveo stavio "stvaranje harmonične zajednice ekonomija od Lisabona do Vladivostoka, u perspektivi, možda i zone slobodne trgovine, pa čak i naprednijih oblika ekonomske integracije''.

Ruski prmijer će danas govoriti i na Odboru za istok njemačke privrede i kao gost učestvovati na forumu direktora i menadžera velikih njemačkih firmi i banaka.