Svijet
0

Različite reakcije na novi prijedlog imena Makedonije

FENA
Najnoviji prijedlog po kojem bi Republika Makedonija u UN-u umjesto Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM) bila imenovana svojim ustavnim imenom izazvao je različite reakcije u Makedoniji, objavio je u četvrtak skopski dnevni list Vreme.

S jedne strane, javnost je zadovoljna priznanjem ustavnog imena, dok je s druge nezadovoljna jer se u prijedlogu isključuje upotreba pridjeva "makedonski" i rješenje je vremenski ograničeno.

Prijedlog koji je pripremio posrednik u pregovorima između Makedonije i Grčke u UN-u Mathew Nimetz sadrži Protokol o upotrebi imena Makedonije koji bi rezolucijom prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Prema Protokolu Republika Makedonija bi koristila ustavno ime kod kuće i u bilateralnim odnosima sa svim zemljama koje su je tako priznale, kao i u međunarodnim organizacijama, dok bi joj se Grčka obraćala sa imenom "Republika Makedonija - Skopje".

U oba slučaja ime bi se, osim u Makedoniji, pisalo na latinici i u makedonskoj transkripciji do 2008. godine, a nakon toga i u engleskoj transkripciji. U Protokolu se zatim navodi da bi ovo rješenje vrijedilo do 2021. godine, a nakon toga bilo bi preispitano.

U obimnijem tekstu Nacrta rezolucije navodi se kako nijedna država ne može koristiti samo ime Makedonija i ne smije tvrditi da ima isključivo pravo na termin "Makedonija" ili "makedonski" u historijskom, geografskom i komercijalnom smislu. U posebnom prilogu Rezolucije stoji da je jezik Republike Makedonije makedonski.

Upravo ovi stavovi kao i ograničeno vrijeme rješenja izazivaju sumnju u dijelu makedonske javnosti da se u prijedlogu Nimetza kriju zamke opasne po identitet makedonskog naroda i jezika.

Bivši makedonski pregovarač u UN-u Ivan Toševski smatra da ima dosta nejasnoća u prijedlogu i da je ime modificirano na čudan način, dok bivši šef diplomacije Aleksandar Dimitrov tvrdi da će na osnovu ovog teksta konačni prijedlog biti sasvim drugačiji na štetu Makedonije. I čelnici skoro svih opozicijskih stranaka upozoravaju da o prijedlogu treba dobro razmisliti, pogotovo nakon što ga je Grčka kategorički odbila.

Jedino makedonska vlada i vladajuće stranke tvrde da je prijedlog dobra osnova za nastavak pregovora sa Grčkom oko imena, uz obrazloženje da Makedonija mora pokazati kooperativnost i po ovom pitanju u očekivanju odgovora EU na upitnik i dobivanje avisa za pregovore za kandidatski status.

Spor oko imena datira od osamostaljivanja Republike Makedonije, koja je na pritisak Grčke 1995. godine u UN primljena pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.