Svijet
0

Razina umjetnog jezera u Kini se opasno podiže

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Razina vode umjetnog jezera nastalog u Sečuanu nakon potresa 12. maja u nedjelju se i dalje opasno podizala usprkos pokušajima drenaže, izvijestili su kineski mediji.

"Razina vode jezera Tangjiashan nastalog na jugozapadu Kine nakon potresa danas se i dalje opasno podizala usprkos dreniranju u odvodne kanale koja traju od subote ujutro", precizirala je službena agencija Nova Kina.

Količina vode koja se izlijeva u jezero je pet puta veća od drenirane ili vode koja prirodno istječe, dodaje Nova Kina pozivajući se na Zhang Tinga, šefa meteorološkog i hidrološkog opservatorija pokrajine Sečuan.

Jezero Tangjishan je nastalo nakon potresa 12. maja. Klizanje terena do kojih je došlo zbog potresa magnitude 8 po Richterovoj skali dovelo je do stvaranja prirodne brane, koja je spriječila tok rijeke Jianjian i do zadržavanja voda.

Vlasti se nadaju da će kanal odvoda smanjiti pritisak na branu nastalu odronom i da neće popustiti vodu u dolinu.

Od 9 ujutro do podneva razina vode u umjetnom jezeru povisila se za 12 cm, prema podacima koje iznosi Nova Kina, a tokom prethodnih 15 sati razina jezera je porasla 68 cm.

Pucanje brane bi zadesilo više od hiljadu ljudi. Iz tog područja evakuirano je 200.000 ljudi, prenijela je Hina.

Umjetno jezero je jedna od najtežih posljedica s kojima je Sečuan suočen nakon potresa u kojem je poginulo 69.136 i nestalo 17.686 ljudi, prema posljednjim informacijama objavljenim u nedjelju.