Svijet
0

Razgovori Sarkozy - Merkel na margini samita Azija - Evropa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na samitu Azija - Evropa u Pekingu, vezano za sporne ideje ekonomske vlade eurozone i stvaranja nezavisnih fondova, objavila je Jelisejska palača.

"Sarkozy i Merkel razgovarali su danas u tri-četiri navrata", objavila je predsjedavajuća EU-a nakon večere šefova država i vlada 43 zemlje učesnice ovog sastanka.

Nakon ovih razgovora Jelisejska palača je nastojala da minimizira razlike koje su izbile posljednjih dana između Francuske i Njemačke, vezano za prijedloge Nicolasa Sarkozyja.

"Savez Francuska - Njemačka je jako bitan. Ali to ne znači da moramo u svemu biti saglasni prije nego što počnemo da raspravljamo o tome", izjavio je jedan francuski zvaničnik.

Predsjedavajući Evropske unije pokrenuo je u utorak pred Evropskim parlamentom pilot-ideju ekonomske politike zemalja eurozone na nivou šefova država i vlada, izazivajući ogorčenje Njemačke, koja je krajnje stroga u pogledu neovisnosti Evropske centralne banke (BCE).