Svijet
0

Razgovori Iran - IAEA o nuklearnom programu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zamjenik glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Olli Heinonen stigao je u ponedjeljak ujutro u Teheran radi novog susreta sa zvaničnicima nuklearnog programa o centrifugama za obogaćivanje urana, izvještava agencija Irna.

Heinonen je već vodio s iranskim zvaničnicima dvije runde razgovora, krajem septembra i početkom oktobra, u cilju rasvjetljavanja rada centrifuga tipa P1 i P2.

Mimo ovih razgovora, eksperti IAEA-e i Irana su se također sastali kako bi odgovorili na neriješena pitanja.

Heinonen će se sastati sa Javadom Vaidom, zamjenikom sekretara Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, zadužen za međunarodna pitanja.

"Već smo uradili dosta stvari, ali ostaje još mogo da se uradi i nadamo se da ćemo to uspješno uraditi", rekao je Heinonen po dolasku u Teheran.

"U novim razgovorima pokušat ćemo da postignemo zaključke s IAEA-om o centrifugama P1 i P2 i nadamo se da će naši napori završiti uspješno", kazao je Mohammad Saidi, potpredsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju, zadužen za međunarodna pitanja, primajući Heinonena.

IAEA očekuje detalje Irana o supstancama centrifuga tipa P1 i P2, od kojih skoro 3.000 funkcionira na postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu.

Ovi razgovori spadaju u okvire sporazuma zaključenog krajem augusta između IAEA-e i Teherana, koji definira vremenske rokove kojim se Iran obavezao da će odgovoriti na niz neriješenih pitanja o obimu svoga nuklearnog programa.