Europol
0

Razbijena mreža za proizvodnju lažnih eura

FENA
Članovi mreže osumnjičene da je preplavila evropsko tržište lažnim novčanicama od 100 eura uhapšeni su u Beogradu, a ilegalna štamparija je uništena, u okviru akcije koju je koordinirao Europol, saopćio je u utorak evropski policijski ured u Beču.

Policija je polovinom februara uhapsila četiri osobe, među kojim jednog 37-godišnjeg Srbijanca osumnjičenog da je vođa mreže, u trenutku kad su falsifikatori pokušavali da presele štampariju.

Racija je uslijedila 23 mjeseca od početka istrage koju je inicirala austrijska policija, nakon što su otkrivene prve lažne novčanice.

Mreža je osumnjičena da je razdijelila nekoliko stotina hiljada lažnih novčanica od 100 eura u Evropi, tačnije u Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Sloveniji i Grčkoj.

Više od 13.500 novčanica koje se pripisuju ovoj mreži zaplijenjeno je u Evropi u dvije posljednje godine. U Austriji je posljednjih mjeseci uhapšeno 16 rasturača povezanih s mrežom, a zaplijenje ne su dvije trećine lažnih novčanica u 2008. godini.

Novčanice štampane na običnom papiru nisu imale ni filigran ni hologram, ni znak vidljiv pod ultraljubičastim svjetlom. Oko 200 novčanica je zaplijenjeno prilikom hapšenja u Beogradu.

Srbija je u septembru pojačala saradnju s Europolom, u okviru napora za ulazak u Evropsku uniju.

Centralna evropska banka je saopćila u januaru da je u drugom polugodištu 2008. godine uočila porast za 13 posto lažnih eura u opticaju.