Europol
0

Razbijena mreža rasturača lažnih eura, u Poljskoj uhapšeno 13 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trinaest osoba osumnjičenih za rasturanje lažnih eura u Evropskoj uniji uhapšeno je u Poljskoj, saopćila je u petak Evropska policijska kancelarija (Europol).

U raciji u četvrtak na nekoliko adresa na području Lublina u Poljskoj učestvovalo je oko 120 poljskih policajaca.

Operacija je dio trogodišnje policijske istrage pronalaženja odgovornih za rasturanje lažnih novčanica od 20, 50 i 100 eura. Prethodno su provedene dvije operacije u aprilu i septembru 2009.

Ukupno 80 članova kriminalne grupe s ograncima u nekoliko država su uhapšeni. Policija traga za 12 osoba za koje su izdati nalozi za hapšenje, a kojima je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora, navodi se u saopćenju Europola, prenosi Tanjug.

Istraga, koja je u toku od 2007., provodi se uz koordinaciju i podršku Europola. Više sastanaka je održano da bi države članice razmijenile obavještajne podatke i koordinirale zajedničke aktivnosti.

"Ometanje ove bande je jedan od najznačajnih udaraca na polju rasturanja falisifikovanih eura. Uspjeh ove operacije je postignut zbog odličnog posla poljskih vlasti i njihove saradnje s Europolom i drugim partnerima", izjavio je direktor Europola Rob Vejnrajt.

Europol, kao glavna kancelarija Evropske unije za borbu protiv falsifikovanja eura, sa sjedištem u Haagu, pomaže u razmjeni informacija i osigurava stručnost, kriminalističku i forenzičku analizu, obuku, kao i finansijsku i tehničku podršku agencijama za sigurnost u i van Evropske unije.