Svijet
0

Raul Kastro: Kuba otvorena za normaliziranje odnosa sa SAD-om

FENA
Vršitelj dužnosti predsjednika Kube Raul Kastro, brat bolesnog predsjednika Fidela, rekao je da je njegova zemlja otvorena za normalizovanje odnosa sa SAD-om i istovremeno upozorio Washington da prijetnjama i pritiscima neće ništa postići.

U prvim komentarima, od preuzimanja vlasti, mlađi Kastro je u intervjuu koji je objavljen u dnevnom listu Komunističke partije, jasno stavio do znanja da je Kuba otvorena za približavanje sa SAD-om, prenio je u subotu AP.

"Oni treba da znaju veoma jasno da s Kubom nije moguće ništa postići nametanjima i prijetnjama. Naprotiv, uvijek smo bili raspoloženi za normalizovanje odnosa na ravnopravnim osnovama, a ono što ne prihvatamo je arogantna i intervencionistička politika koju često vodi aktuelna administracija te zemlje", kazao je Kastro.

Odgovarajući otvoreno i pragmatično, suprotno retoričkim izljevima starijeg brata, on je naveo da je mobilizirao desetine hiljada vojnika kao odgovor na odluku SAD-a da pojača radio i tv emitiranje na otoku i izdvoji još 80 miliona dolara za plan ubrzanog okončanja Kastrove vlasti.

Komentirajući prvi intervju Raula Kastra, predstavnik State Departmenta Tom Kejsi je rekao da nije "naročito oduševljen prvim riječima koje je čuo".

Washington, koji ne prihvata "dinastičko nasljeđivanje" u porodici Kastro, u petak je povukao još jedan potez koji će u Havani, vjerovatno, biti protumačen kao agresivan.

Iz nacionalne obavještajne agencije najavljeno je da se uvodi "menadžer misije" za Kubu i Venecuelu, koji će nadgledati napore američkih obavještajaca na prikupljanju i analiziranju podataka iz ovih dviju zemalja.

Od prekida diplomatskih odnosa s Kubom 1961.godine, SAD nastoji da potkopa jednopartijsku vlast na ovom otoku u okviru čega su uveli trgovinski embargo i ograničenja za putovanja.

Nakon katastrofalne invazije u Zaljevu svinja i niza neuspjelih atentata na Kastra SAD se posljednjih godina usredsrijedio na pronalaženje novih načina da Kubu, poslije smrti Fidela, transformira u demokratiju po uzoru na zapadnu.