Svijet
0

Raul Castro žali zbog smrti disidenta Zapate

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanski predsjednik Raul Castro izdao je saopćenje u kojem izražava žaljenje zbog smrti kubanskog disidenta i političkog zatvorenika Orlanda Zapate Tamaye, koji je umro nakon 85 dana štrajka glađu.

"Raul Castro duboko žali zbog smrti kubanskog zatvorenika Orlanda Zapata Tamaye, koji je umro tokom štrajka glađu", navedeno je u srijedu u saopćenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova, u kome se dodaje kako su neistiniti izvještaji da je Tamayo u zatvoru bio podvrgnut mučenju i zlostavljanju.

Associated Press (AP) je prenio da je Tamayo (42) umro u utorak u bolnici u Havani gdje je primao infuziju kako bi ga održali u životu, nakon štrajka glađu u koji je stupio iz protesta zbog loših uvjeta u zatvoru.

"Nema žrtava mučenja, nikada nije ni bilo žrtava torture kao ni pogubljenja", navelo je ministarstvo izjavu Raula Castra tokom sastanka s brazilskom predsjednikom Luizom Inacijem da Silvom, koji je bio zatvoren za medije.

"Te stvari događaju se u (američkoj) bazi u Guantanamu", dodao je Castro.

Kubanski lider optužio je Sjedinjene Američke Države za smrt Tamaya, ali nije objasnio na koji način je Washington, po njegovom mišljenju, odgovoran za ovaj slučaj, prenio je AP.

Prema podacima organizacije Amnesty International (AI), Zapata je 2003. osuđen na tri godina zatvora zbog narušavanja javnog reda, nepoštovanja i otpora vlastima. Kazna je kasnije produžena na 25 godina zbog Zapatinih političkih aktivnosti u zatvoru.

AI, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, stavila je Zapatu na listu 58 "zatvorenika savjesti" na Kubi te navela da Zapata nije bio jedan od vodećih disidenata na Kubi, ali da se nakon smrti njegov slučaj pročuo daleko izvan granica te otočkne zemlje.

Američki State Department saopćio je da je "duboko ožalošćen" zbog smrti Zapate, a AI je ovaj događaj ocijenio "užasnom presudom" represivnog režima na Kubi.

State Department, Evropska unija i AI također su pozvali Kubu da oslobodi sve političke zatvorenike, kojih je prema podacima nezavisne Kubanske komisije za zaštitu ljudskih prava oko 200, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.