Svijet
0

Raul Castro ukida Kubancima zabranu putovanja u inozemstvo

FENA
Raul Castro
Raul Castro
Kubanski predsjednik Raul Castro najvjerovatnije će u petak ukinuti zabranu putovanja koja je skoro 50 godina sprječavala većinu Kubanaca da putuje u inozemstvo.

"Kuba normalizuje svoje odnose s Kubancima koji su napustili zemlju i to uključuje ukidanje svih zabrana", rekao je analitičar Hesus Arbolea, povodom najave da će Castro u petak tokom obraćanja Nacionalnoj skupštini saopćiti odluku o ukidanju zabrane putovanja.

Da bi legalno putovali u inostranstvo, Kubanci moraju da pribave veoma skupu dozvolu za izlazak iz zemlje i putnu ispravu, prenosi AFP, podsjećajući na činjenicu da je prosječna plaća na Kubi oko 20 dolara.

Dozvola za izlazak, koja se izdaje na 30 dana, može biti obnovljena 10 puta, a isto tako zahtjev za njenim dobijanjem može biti i odbijen. Kubanci koji ostanu u inozemstvu poslije isticanja datuma važenja dozvole, bivaju proglašeni "dezerterima".

Kubanski zakon, takođe, poznaje i kategoriju "stalni emigranti" kojima se zabranjuje povratak u zemlju, a imovina biva zaplijenjena odmah po napuštanju Kube.

Osim ukidanja zabrane mogla bi da se promijeni i odredba kojom se sa 11 mjeseci, dozvoljeni boravak u inostranstvu produžava na dvije godine. Time bi se ukinuo i status "stalni emigrant" kojima bi bio dozvoljen povratak kući, a imovina vraćena.