Svijet
0

Raul Castro spreman za dijalog sa SAD-om

SRNA
Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je danas da je njegova administracija spremna da popravi odnose sa SAD i razgovara o bilo čemu sa Vašingtonom, pod uslovom da su dvije strane ravnopravne u dijalogu.

"Kada god požele – sto je spreman. To je već poručeno preko diplomatskih kanala. Ako žele da razgovaramo, razgovaraćemo", rekao je Kastro, prenosi AP.

On je dodao da će Washington, sa druge strane, morati da čuje primjedbe koje Kuba ima u vezi sa istim temama u SAD i evropskim zemljama.

"Mi nismo ničija kolonija, ničija marioneta", rekao je kubanski predsjednik.

Vašington i Havana nemaju diplomatske odnose već 50 godina. Američki embargo blokira dvije trećine trgovine sa ostrvom i zabranjuje putovanja na Kubu. Washington insistira da Havana mora da institucionalizuje demokratske reforme i unaprijedi ljudska prava prije ukidanja sankcija.

Nekoliko dana poslije pogibije poznatog disidenta Osvalda Paje u saobraćajnoj nesreći, Castro je oštro kritikovao opozicione snage i optužio ih da kuju zavjeru za obaranje vlasti, prenio je AP.

"Neke male frakcije pokušavaju da pripreme teren u nadi da će se jednog dana ovdje desiti ono što se dogodilo u Libiji, ono što pokušavaju da naprave u Siriji", rekao je Castro.

Kubanski predsjednik takođe je obećao da će država dovršiti gradnju transostrvskog autoputa, koja je obustavljena prije nekoliko godina zbog nedostatka novca i izrazio solidarnost sa građanima koji se žale na male plate.

Castro je rekao da njegov petogodišnji plan o unapređenju kubanske socijalističke ekonomije neće biti realizovan u žurbi.