Kuba
1

Raul Castro najavio da se povlači 2018. godine

Klix.ba
Raul Castro (Foto: Arhiv/AFP)
Raul Castro (Foto: Arhiv/AFP)
Kubanski predsjednik Raul Castro je izjavio da će se povući iz politike na kraju svog drugog mandata 2018. godine, javlja BBC.

Osamdesetjednogodišnji Raul je formalno postao predsjednik Kube 2008. godine, dvije godine nakon što je zamijenio svog brata Fidela. Nakon ponovnog izbora na tu funkciju je izjavio da će se povući 2018. godine. Funkcija potpredsjednika je pripala i Miguelu Diaz-Canelu Bermudezu, koji ima 52 godine i koji se smatra nasljednikom Raula Castra.

U nedjelju se osamdesetšestogodišnji Fidel Castro, koji je bio kubanski vođa pet decenija, pojavio u javnosti na otvorenju skupštine u Havani.

Braća Castro upravljaju Kubom u jednostranačkom sistemu od revolucije 1959. godine kada je srušena diktatura Flugencija Batiste.

Tokom svoje vladavine Raul je ukinuo neke restrikcije koje se tiču sloboda. Ukinuo je zabranu posjedovanja mobilnih telefona i kompjutera, a dozvolio je i građanima da kupuju skupe vize za turistička putovanja.

Kuba je u ekonomskim problemima od pada Sovjetskog saveza 1991. godine, a sada se za pomoć oslanja na Venecuelu.

Neprijateljstvo između Havane i Washingtona je i dalje prisutno. Dvije zemlje nemaju diplomatske odnose, a američka ekonomska blokada je na snazi već desetljećima.