Svijet
0

Ratno stanje u Gruziji, nastavak sukoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili potpisao je danas ukaz o uvođenju ratnog stanja u zemlji, javila je ruska agencija RIA Novosti, dodajući da je o tome Sakašvili izvijestio Savjet za sigurnost Gruzije.

"Taj ukaz bit će upućen u parlament radi dobijanja saglasnosti", rekao je Sakašvili i naglasio da se "Gruzija sada nalazi u uslovima ruske agresije", koja se ostvaruje "ne samo u odnosu na Južnu Osetiju nego i Abhaziju i Crnomorsku flotu".

"Rusija ostvaruje agresiju svojim snagama ratnog vazduhoplovstva, mornarice i vođenjem obimne kopnene operacije", rekao je Sakašvili i ocijenio da "agresija nije vezana za događaje u Južnoj Osetiji", već su joj "prethodile duge pripreme prije početka borbenih operacija u Gruziji".

Južnoosetijski i gruzijski vojni sukob nastavljen je i danas, a najmanje šest civila i tri ruska mirovnjaka poginula tokom noći u nastavku gruzijskog granatiranja Chinvalija, glavnog grada te otcjepljene gruzijske oblasti.

Gruzija je nastavila da intenzivno granatira rezidencijalni dio Chinvalija, izjavio je komandant mirovnih snaga u zoni sukoba Marat Kulakmetov.

Komandant ruske kopnene vojske Vladimir Boldirjev izjavio je da su ruski vojnici danas "očistili" Chinvali od jedinica gruzijskih snaga, a ruski mediji izvještavaju da je glavni grad Južne Osetije potpuno razrušen.

"Trenutno su bataljonske taktičke grupe u potpunosti oslobodile Chinvali od gruzijskih oružanih snaga i pristupili istiskivanju gruzijskih jedinica iz zone odgovornosti mirovnih snaga", rekao je ruski general i dodao da se borbe nastavljaju sa ciljem oslobođenja cijele zone odgovornosti mirovnjaka.

Ministarstvo odbrane Rusije je danas kategorički demantovalo informacije Gruzije da su ruski vojni avioni bombardovali gruzijska naselja.

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Rusije Anatolij Nagovicin rekao je da Rusija sa "mirnim gradovima ne ratuje i sa civilnim stanovništvom ne vidi borbena dejstva".

"Ispunjavamo samo mirovne funkcije", rekao je general, koji je, međutim, istovremeno potvrdio da su oborena dva ruska aviona tokom operacije podrške mirovnjacima i stanovništvu u Južnoj Osetiji, i istakao da Rusija nije u ratnom stanju sa Gruzijom.

Ruski mediji su jutros prenijeli i izjavu pomoćnika glavnog komandanta ruske kopnene vojske Igora Konašenkova da je Moskva povećala brojnost vojske u Južnoj Osetiji, koja je dobila zadatak da sprovodi operacije kako bi prinudila gruzijsku stranu na mir.

Zvanični predstavnik nepriznate južnoosetijske vlade Irina Gaglojeva je prenijela informaciju iz republičke bolnice da je poginulo najmanje šest civila, a Konašenkov je rekao da su poginula tri mirovnjaka a ranjeno još 20, čime je broj poginulih povećan na 15 a ranjenih na 80.

Prema tvrdnjama iz Chinvalija, do sada je u napadima, koji traju od četvrtka uvečer, poginulo više od 1.400 stanovnika Južne Osetije.

Na sinoćnjem sastanku u New Yorku, Vijeće sigurnosti UN nije uspio da usvoji rezoluciju o situaciji u Južnoj Osetiji, pa se očekuje da će članice tog tijela nastaviti konsultacije o tom pitanju, ali nije saopćeno kada će to biti održan novi sastanak, javila je ruska agencija Itar-Tas s.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je na tom sastanku da je Rusija prisutna na teritoriji Gruzije na potpuno legalan način i da tu izvodi mirovnu misiju u skladu s međunarodnim sporazumima.

"Naš glavni zadatak je očuvanje mira. Rusija je u istoriji bila garant sigurnosti kavkaskih naroda i to će biti i ubuduće", rekao je Čurkin.

Prema saopćenju predstavnika visokog komesara UN za izbjeglice Rona Redmonda, najmanje 1.000 izbjeglica stiglo je iz Južne u rusku republiku Sjevernu Osetiju. Istovremeno oko 500 ljudi pobjeglo je u druge regione Gruzije.

Jedan od najvećih problema, prema izjavama južnoosetijskih vlasti, jeste nedostatak vode za piće.

Premijer južnoosetijske vlade Jurij Morozov je rekao da stotine djece, koja su već drugi dan u podrumima Chinvalija, stradaju bez vode, a gruzijski snajperisti pucaju po izvorima vode za piće.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev okarakterisao je događaje u Južnoj Osetiji humanitarnom katastrofom i istakao da oni koji su odgovorni za nju treba da snose odgovornost po međunarodnom pravu.