Dopisnik Independenta
0

Ratni zločin u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveći prostor u londonskoj štampi posvećen je u srijedu izraelskoj vojnoj intervenciji u Gazi, prije svega ubistvu najmanje 40 osoba koje su sklonište potražile u školi na sjeveru te palestinske oblasti.

Većina listova na naslovnim stranicama izvještava o napadu u kojem su izraelske snage usmrtile najmanje 40 Palestinaca u zgradi škole u pojasu Gaze.

Dugogodišnji dopisnik The Indepedenta s Bliskog istoka Robert Fisk piše da taj napad nije samo sramotan već da predstavlja ratni zločin.

Izraelci će reći da su u školi koju su kontrolirale Ujedinjene nacije bili pripadnici Hamasa, ali to je laž, tvrdi Robert Fisk, dodajući da se tokom karijere naslušao takvih laži.

Kao jedan od primjera navodi da su i 1996. godine - kada su gađali bazu UN-a u Libanu, i ubili više od 100 civila - Izraelci tvrdili da su se u bazi nalazili pripadnici Hezbollaha, ali da to nije bilo tačno.

Fisk istovremeno kritizira one zapadne čelnike koji, kako kaže, kupuju laž da izraelska vojska nastoji izbjeći civilne žrtve.

Zapadni čelnici koji, prihvatajući i ponavljajući tu laž, posljednjih dana nisu zahtijevali primirje snose dio odgovornosti za jučerašnju klanicu u školi u Gazi, navodi novinar Independenta Robert Fisk.