Svijet
0

Ratni veterani iz Južne Koreje spalili japansku zastavu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejski ratni veterani spalili su japanske zastave i slike japanskog premijera Shinzoa Abea, nakon što je ovaj opravdao korištenje korejskih žena kao seksualnih robinja tokom Drugog svjetskog rata.

Nekadašnji vojnici protestovali su ispred Ambasade Japana u Seoulu, kako bi opovrgli komentare Torua Hashimota, gradonačelnika Osake, da su "žene za ugođaj" bile neophodne za održavanje discipline u japanskoj vojsci.

Žene, uglavnom sa Korejskog poluotoka i iz Kine, odvođene su iz svojih domova u vojne bordele kako bi usluživale vojnike.

Protest je organizovan nakon što je japanski premijer odlučio povući izvinjenje "ženama za ugođaj", usljed revizije japanskih izvinjenja koju je izvršila konzervativna vlada.

Vojnici su nosili natpise sa antijapanskim sloganima te palili zastave i slike Abea i Hashimota. Policija je pokušala smiriti grupu starijih muškaraca i nekoliko ih je povrijeđeno u sukobu koji je uslijedio.

Japanska vlada pokušala se distancirati od Hashimotovih izjava, tvrdeći da je njihov stav o "ženama za ugođaj“ drugačiji.

"Stav vlade je isti, kao što smo i ranije tvrdili, duboko smo povrijeđeni kada pomislimo na žene koje su pretrpjele neizmjernu bol i patnju", saopćila je Vlada Japana.