Svijet
0

Ratni prizori na istoku Ukrajine: Proruske snage preuzele kontrolu u Luganjsku

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Napetost na istoku Ukrajine se ne smiruje, a naoružane proruske snage okupirale su sve važnije zgrade lokalnih i regionalnih institucija u Luganjsku.

Proruske snage su tokom proteklih 24 sata okupirale zgradu regionalne vlasti, zgradu Tužilaštva televizijskog centra u Luganjsku, gradu s pola miliona stanovnika. Blizu 1.000 naoružanih proruskih separatista pod opsadom drže i zgradu policije, a tokom zauzimanja javnih objekta nije im pružen nikakav otpor.

Proruske snage trenutno kontroliraju dva od tri velika grada na istoku Ukrajine. Ranije je okupiran Donjeck i proglašena Republika Donjeck, a za 11. maj je najavljen i referendum o otcjepljenju ove regije od Ukrajine. Treći veliki grad na istoku Ukrajine je Harkov, u kojem također rastu tenzije, a načelnik tog grada je teško ranjen u nedavnom pokušaju atentata vatrenim oružjem.

Sa zahtjevom za uvođenje federalizacije Ukrajine, proruske snage su od početka aprila okupirale više od deset gradova na istoku zemlje i sve zgrade tamošnjih vlasti. Pažnju javnosti privlači činjenica da se maskiranim, uniformisanim i naoružanim pripadnicima proruskih snaga, prilikom okupacija zgrada od javnog interesa, niko ne suprotstavlja. Ukrajinska policija je u nekoliko slučajeva bila samo nijemi posmatrač dešavanja.

I privremeni predsjednk Ukrajine Aleksandar Turčinov je kritikovao ukrajinske snage sigurnosti da na istoku zemlje ne rade ništa kako bi zaštitili državni poredak i mir. Turčinov je upozorio da se veliki broj pripadnika snaga sigurnosti oglušava o naredbe i tako čini izdaju zemlje.

"Teško je to prihvatiti, ali je tako. Većina pripadnika snaga sigurnosti nisu ispunili svoje zadatke da zaštite javnu imovinu i naše građane na istoku zemlje", kazao je Turčinov i najavio preispitivanje i rekonsolidaciju redova unutar vojske i policije na istoku zemlje.

Ukrajinske vlasti u Kijevu su ranije najavili početak "antiterorističkih" operacija na istoku, ali pored nekoliko napada na kontrolne punktove proruskih snaga, nisu viđene konkretne akcije u tom pravcu.

Predsjednički izbori u Ukrajini najavljeni su za 25. maj ove godine, a ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je, u intervjuu za BBC, istakao da je moguće da se izbori ne održe u nekim istočnim dijelovima zemlje.