Svijet
0

Rat u Iraku košta tri milijarde dolara sedmično

FENA
Sedmična cijena američkih akcija u Iraku dostići će tokom jeseni tri milijarde dolara ako Kongres odobri novi zahtjev predsjednika Georgea W. Busha za 50 milijardi dolara dodatnih sredstava za ratne operacije.

Svježih 50 milijardi, pored 460 milijardi vojnog budžeta i 147 milijardi posebnih fondova za ratovanje u Iraku i Afganistanu, administracija će zatražiti poslije ocjena zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Davida Petraeusa i ambasadora Ryana Crockera o trenutnoj situacija u toj država i efektima ofanzive protiv pobunjenika.

Najava novih izdataka za ratovanje, kako se čini, predstavlja pokazatelj samouvjerenosti Bushove administracije da će oba doma parlamenta, u kojima antiratno raspoloženi demokrati imaju tanku većinu, teško uspjeti da se odupru pritisku Bijele kuće, pa će ratni budžet biti "bogatiji" za još 50 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Istovremeno, rasprava o novom zahvatanju u džepove Amerikanaca uslijedit će ubrzo nakon izvještaja generala Patraeusa i ambasadora Crockera, zbog čega republikanci očekuju da Kongres podrži dodatnu potrošnju na osnovu najavljenih glavnih tačaka tih dokumenata - obećavajućeg napretka tekuće operacije, ali i neophodnosti da se trupama dade još vremena da učvrste postignute rezultate.

Većina svježih troškova, kako navode zvaničnici administracije, ide nadušu novih 26.000 vojnika koji su u Irak raspoređeni radi "odlučujuće" ofanzive protiv sunitskih pobunjenika i šiitskih milicija, što nije bilo uračunato u prethodna dva budžeta, prije svega jer Pentagon nije imao predstavu o tome koliko dugo će se te trupe ostati u borbi.

Zahtjev za novih 50 milijardi također je podgrijao spekulacije u Washingtonu da se Bijela kuća više nimalo ne plaši moguće kontraakcije demokrata, te da će se broj od 160.000 vojnika, koliko ih se trenutno nalazi u Iraku, zadržati i u prvih nekoliko mjeseci naredne godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe objasnio je da je administracija još ranije najavila usklađivanje ratnog budžeta s potrebama nakon izvještaja generala Patraeusa.

Pentagon je, pak, obznanio da su troškovi za rat u Iraku dostigli 330, a u Afganistanu 78 milijardi dolara.

Iako se čini da se demokrati oštre za opću raspravu o smislenosti daljnjeg nastavka američkog angažmana u Iraku, odmah nakon dva najavljena ključna izvještaja, zvaničnici Pentagona smatraju da eventualni potresi na unutrašnjoj političkoj sceni neće obavezno dovesti do promjene taktike.