Gordon Brown
0

"Rat u Iraku bio je ispravan"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanija je donijela ispravnu odluku o učešću u invaziji na Irak 2003. godine, rekao je danas britanski premijer Gordon Brown pred istražnom komisijom koja preispituje britansko učešće u ratu u Iraku.

Brown je rekao kako su za takvu odluku postojali dobri razlozi, posebno kad se uzmu u obzir veliki gubici među vojnicima i civilima.

"Gubitak bilo čijeg života nas čini veoma tužnim", rekao je Brown.

On je, za razliku od bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je govorio pred komisijom prošlog mjeseca, odao počast vojnicima, te iračkim civilima koji su izgubili živote.

Brown je priznao da nije bio prisutan na nekim ključnim sastancima koje je držao tadašnji premijer Tony Blair u vezi s invazijom na Irak, ali je dodao kako je insistirao da bude potpuno informiran.

Kao i Blair, Brown je ustvrdio da je London do kraja ustrajavao na diplomatskom rješenju, no, kako je rekao, Sadama Huseina se nije moglo privoljeti da poštuje međunarodno pravo, prenosi agencija AFP.

Dok je Brown svjedočio, 30-ak demonstranata okupljenih pred zgradom izvikivalo je parolu "Gordon Brown u Haag" aludirajući da bi premijeru, koji je 2003. bio ministar finansija trebao suditi Međunarodni krivični sud.

Naime, kako piše list Times, manjak kredita za vojsku koje je odobravao Brown, tada ministar finansija, razlog je pogibije mnogih britanskih vojnika u Iraku i Afganistanu.