Svijet
6

Rat dviju Koreja izazvao bi ogroman ekonomski poremećaj u svijetu

Piše: N. J.
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un
Priča o prijetnjama Sjeverne Koreje da će započeti nuklearni rat ne jenjava. Prenesene su u proteklim danima "smirujuće" poruke čelnika Evropske unije i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona, kao i britanskih i američkih dužnosnika koji su iznijeli procjene o tome koliko se ovdje radi o ozbiljnim prijetnjama.

Sjeverna Koreja već je pomakla projektile velikog dometa na svoju istočnu obalu i "rat bi mogao početi svakog trenutka". Amerikanci su, barem zvanično, prijetnje primili kao "žalosne, ali očekivane", te su poduzeli sve potrebne mjere opreza. U međuvremenu je i Rusija osudila ponašanje Pjongjanga.

Oglasio se i Japan, koji je iznio stav prema kojem usko sarađuje sa SAD-om i Južnom Korejom te pomno prati dešavanja na sjeveru, piše BBC. Japanci su spremni za najgori mogući scenarij. Američki proturaketni štit će ubrzo biti aktiviran, a u pripravnosti su i ratni brodovi.

Međutim, uprkos ratobornoj retorici, koja je intenzivirana ovih dana, Sjeverna Koreja nije poduzela direktnu vojnu akciju od 2010., kada je granatirala južnokorejski otok, pri čemu je smrtno stradalo četvero ljudi. No, sada prijete nuklearnim napadima na SAD i Južnu Koreju, a u svojim saopćenjima tvrde da je situacija eskalirala zbog neprijateljske politike SAD-a prema njima. Mnogi analitičari, međutim, ističu kako prijetnje Sjeverne Koreje na terenu nisu promijenile ništa, izuzev što su zemlje kojima su priprijetili povećale pripravnost.

Međutim, cijela priča ima i svoju "ekonomsku stranu", pa tako ekonomski stručnjaci ističu da bi u slučaju rata dviju Koreja ekonomski poremećaj bio globalan, iako bi azijske zemlje platile veću cijenu nego SAD. Neki ekonomisti strahuju da bi taj rat doveo do značajnih dugoročnih promjena u međunarodnoj trgovini, prenose agencije.

Navode se firme giganti koje imaju sjedište u Južnoj Koreji poput Samsunga i LG-a, kao i činjenica da južnokorejska industrija čelika proizvodi više od 4 posto čelika u svijetu. Automobilske firme morale bi otpustiti veliki broj radnika, dok bi neke američke kompanije imale velikih problema, što zbog gubitka tržišta, što zbog dobavljača. Većina stručnjaka zastupa stajalište da bi i najmanji sukob doveo do velikih problema u ekonomskom smislu, zbog čega se sve ove prijetnje uzimaju vrlo ozbiljno i sa velikom bojazni.