Svijet
41

Rastu tenzije između Britanaca i Španaca zbog Gibraltara

Anadolija
Španski ribari protestovali su zbog izgradnje vještačkog grebena na Gibraltaru, britanskoj prekomorskoj teritoriji na koju Madrid polaže pravo, dok je Evropska unija potvrdila da će poslati posmatrače da ocijene da li su ugrožena evropska prava na spornom teritoriju Gibraltara.

Španski ribari tvrde da će sporni greben ograničiti vode u kojima mogu da love ribu, dok vlasti Gibraltara navode da je cilj izgradnje vještačkog grebena da se oživi lokalna flora i fauna. Također, gibraltarska policija saopćila je da su protesti, koji su prošli bez incidenata, završeni.

Prema pisanju britanskih medija, zbog spora oko vještačkog grebena došlo je do rasta tenzija u odnosima između Velike Britanije, Gibraltara i Španije.

Španski ribarski brodovi su isplovili na jugu Španije pored same granice britanske prekomorske teritorije Gibraltara kako bi protestovali na mjestu gdje su vlasti Gibraltara nedavno dovukle oko 70 betonskih blokova u more kako bi izgradili vještački greben.

Međutim, španske vlasti su optužile Gibraltar da gradi greben bez potrebne dozvole u “tuđim vodama” dodavši da ozbiljno nanose štetu španskom ribolovu jer španske ribarske mreže mogu da se zapletu u postavljene betonske blokove. Tako je Španija proteklih dana uvela rigorozne kontrole na granici sa Gibraltarom, zbog čega se na granici čeka satima.

Španske vlasti navode da su kontrole potrebne zbog borbe protiv krijumčarenja duhana, dok vlada Velike Britanije optužuje Španiju da krši pravila Evropske unije o slobodi kretanja građana.

Evropska unija je najavila da će poslati promatračku delegaciju na granicu sa Gibraltarom kako bi nadgledali razvoj situacije i tenzije između Velike Britanije i Španije. Posmatrači EU-a naredni mjesec će posjetiti Gibraltar gdje će procijeniti da li je Španija prekršila pravilo o slobodi kretanja koje garantuje EU svim građanima zemalja članica.

Podsjetimo, Španija je 1713. godine zauvijek ustupila Gibraltar vlastima Velike Britanije, ali španske vlasti posljednjih godina tvrde da Gibraltar treba da bude vraćen pod njihovu kontrolu. Velika Britanija ne želi da vrati Gibraltar ako se s tim ne slaži 30.000 stanovnika te teritorije.