Evropska unija
0

Rastu strahovanja od dužničke krize

FENA
Dužnička kriza u eurozoni u utorak je dodatno produbljena uslijed toga što su investitori doveli na novi rekord razlike u prinosima za španske, talijanske i belgijske obveznice u odnosu na referentne njemačke obveznice, dok je Portugal upozorio da tamošnjim bankama prijete "nepodnošljivi rizici".

Euro je u utorak oslabio na ispod 1,30 dolara, prvi put od sredine septembra, ne odgovarajući na nove pokušaje evropskih vlasti da smire tržišta koja su nestrpljiva da testiraju odlučnost Evropske unije da zaštiti svoje finansijski slabe članice i sve nervoznija u vezi s mogućnostima da još neke države zapadnu u probleme, prenosi Reuters.

U utorak, dva dana nakon što je Unija odobrila paket pomoći za Irsku u vrijednosti od 85 milijardi eura, zabrinutost u vezi s širenjem "zaraze" na Portugal i Španiju i dalje je prisutna, dok su troškovi pozajmljivanja porasli za velike zemlje poput Italije i Francuske.

Tržišta već sada uzimaju u obzir mogući paket pomoći za Portugal, iako vlada u Lisabonu negira, kao što je činila i irska vlada, da je njihovoj zemlji potrebna pomoć iz inostranstva.

Analitičari ocjenjuju da bi pomoć Portugalu bila podnošljiva, ali bi pomoć za većeg susjeda te zemlje, Španiju, ozbiljno opteretila resurse EU, podstakla ozbiljnija pitanja o integritetu eurozone i mogućem širenju krize izvan granica Unije.