Svijet
0

Raste zabrinutost SAD-a i EU zbog novih iranskih poteza

FENA
Sean McCormack
Sean McCormack
Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je u srijedu uvečer u Washingtonu kako je "izvjesnije nego ikada" da će Iran biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a zbog obnavljanja spornih nuklearnih aktivnosti, što bi moglo dovesti do uvođenja sankcija protiv Teherana.

"Međunarodna zajednica uskoro će doći do tačke kada će morati odlučiti o sljedećim diplomatskim koracima u pogledu Irana", rekao je McCormack na konferenciji za novinare, reagujući na ponovno otvaranje jednoga iranskog postrojenja za nuklearna istraživanja.

"Vjerovatnije je nego ikada da se približivamo Vijeću sigurnosti kad je riječ o tome pitanju (iranskoga nuklearnog programa)", upozorio je glasnogovornik State Departmenta.

Reakcija na nove poteze vlasti u Teheranu stigla je u srijedu uvečer i iz Bruxellesa, gdje je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana istaknuo kako Unija želi uputiti "jasnu poruku" Iranu da "Evropa više ne želi nuklearno širenje u regionu".

"Javier Solana je veoma zabrinut zbog težine situacije", rekla je agenciji AFP njegova predstavnica za štampu Christina Gallach.

Solana će danas u Berlinu učestvovati na sastanku šefova diplomatija takozvane evropske trojke koju čine Velika Britanija, Francuska i Njemačka u namjeri da "koordinira usvajanje jasnoga evropskog odgovora Iranu i ojača autoritet Međunarodne agencije za atomsku energiju", rekla je Gallach.

Evropska trojka je već duže vrijeme u pregovorima s Teheranom u pokušaju da ga odvrati od razvijanja nuklearnog oružja i zauzvrat mu ponudi ekonomske i druge olakšice.