Svijet
0

Raste napetost u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski premijer Yousaf Raza Gilani najavio je povratak smijenjenog predsjednika vrhovnog suda Iftikhara Chaudrija.

Obraćajući se Pakistancima preko televizije, premijer je rekao da će sudac Chaudri ponovo stupiti na dužnost 21. marta. Rekao je da će se na posao vratiti i drugi suci koje je smijenio bivši predsjednik Pervez Musharraf.

Jedan dužnosnik opozicijske stranke Nawaza Sharifa pozdravio je saopćenje, a Sharif je sada otkazao najavljeni protestni marš na prijestonicu Islamabad.

Sharif je namjeravao sudjelovati u sutrašnjem protestnom sjedenju ispred parlamenta, u okviru protesta pravnika širom zemlje koji traže da predsjednik Zaradri vrati na dužnost istaknute suce koje je prethodna vlada smijenila.

Dopisnica BBC-a iz Islamabada Barbara Plet izvještava da je kampanja u vezi sa sucima prerasla u političko nadmetanje između Sharifa i predsjednika Asifa Alija Zardarija, udovca ubijene premijerke Benazir Bhutto.

Ona kaže da je to posljednja stvar koju SAD i njihovi saveznici žele vidjeti, strahujući da bi ovo unutrašnje političko nadmetanje moglo odvući pažnju Pakistana sa borbe protiv talibana i Al-Qaide na granici s Afganistanom.

Predsjednik Zardari je inače, nakon što je preuzeo vlast poslije ubistva supruge Benazir prošle godine, obećao da će vratiti smijenjene suce na njihove dužnosti.