Japan ima nove dokaze
0

Raste napetost oko spornih otoka u Istočnom kineskom moru

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Vlada Japana je izjavila da bi uskoro mogla objaviti dokaze koji će pokazati da je kineska ratna fregata nedavno zaista naciljala jedan japanski brod u blizini spornih otoka u Istočnom kineskom moru.

Iz Tokija je rečeno da bi se informacije mogle pustiti u javnost nakon što je Peking opovrgao sve optužbe da je jedan njihov brod ciljao japanski razarač prošlog mjeseca.

U međuvremenu Kina insistira da je tokom incidenta korišten samo obični radar za nadgledanje, a ne radar za ciljanje. Tokom ovog incidenta je postojala do sada najveća opasnost o razmjeni vatre između dvije strane.

Obje nacije tvrde da polažu teritorijalno pravo na nekoliko ostrva u Istočnom kineskom moru, koja se u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoyu. Na ova ostrva, koja trenutno kontroliše Japan, pravo polaže i Tajvan.

"Vlada trenutno razmatra koja količina informacija bi se mogla pustiti u javnost", rekao je Itsunori Onodera, japanski ministar odbrane.

Onodera je nedavno izjavio da je sredinom januara jedan japanski vojni helikopter također ciljan sličnom vrstom radara. U petak je premijer Shinzo Abe pozvao Peking da prizna šta se desilo tokom incidenta 30. januara i da se izvini, prenosi BBC.

Međutim, kinesko ministarstvo odbrane je opovrglo sve tvrdnje Japana te je pozvalo Japan da prestane povećavati tenzije u Istočnom kineskom moru. Prema njihovim riječima, u oba incidenta su kineski brodovi koristili najobičnije radare za nadgledanje.