Svijet
0

Raste epidemija AIDS-a u svijetu

NINA
Ujedinjeni narodi i UNAIDS su povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, upozorili da epidemija AIDS-a u svijetu, usprkos napretku u liječenju te bolesti, ne jenjava nego jača.

Trenutno je u svijetu 39,4 miliona ljudi zaraženo HIV virusom, od kojih je 2,2 miliona djece mlađe od 15 godina. Samo od početka ove godine u svijetu je od AIDS-a umrlo 3,1 miliona ljudi, od kojih 510.000 djece, pokazuju podaci UN-a, prenijela je agencija AFP.

Tako velike brojke, usprkos napretku u liječenju te bolesti i sve većeg broja kampanja za njenu prevenciju i liječenje, prije svega su posljedica naglog širenja te bolesti posljednjih godina u zemljama istočne Evrope i središnje Azije, podvlači se u izvještajima UN-a i UNAIDS-a. U tim zemljama ima gotovo 1,4 miliona osoba oboljelih od AIDS-a ili nositelja HIV virusa, što je 40 posto više nego krajem 2002.

Dok je u Zapadnoj Evropi tokom ove godine registrirano 21.000 novozaraženih, u istočnoj Evropi i središnjoj Aziji taj broj je 10 puta veći i iznosi 210.000. U Zapadnoj Evropi je od AIDS-a u istom razdoblju umrlo 6.500, a u istočnom dijelu Evrope i središnjoj Aziji 60.000 ljudi, prije svega zato što je samo 11 posto oboljelih dobilo odgovarajući medicinski tretman, navedeno je u izvještajima UN-a.

Među zemljama Istočne Evrope, po broju zaraženih AIDS-om i po brzini širenja epidemije vodeće mjesto zauzimaju Rusija i Ukrajina. Broj zaraženih u tim zemljama neprestano raste i to ubrzano, kao i broj smrtnih slučajeva.

U Ukrajini, tuberkuloza je postala osnovni uzrok umiranja oboljelih od AIDS-a, jer su mnogi bolesnici od tuberkuloze postali otporni na mnoge lijekove. Odgovarajuće liječenje bilo je pruženo samo u slučaju 500 oboljelih od ukupno 45.000 Ukrajinaca kojima je ono neophodno.

U Rusiji, najviše zaraženih AIDS-om ima među narkomanima kojih je između 1,5 i tri miliona, što je između jedan i tri posto stanovništva.

Na Dalekom Istoku, broj zaraženih i nositelja virusa AIDS-a neprestano raste, tako da ih je sada 8,2 milijuna, i to uglavnom zbog epidemija u Indoneziji, Vijetnamu i naročito u Kini. Bolest se u tim zemljama širi zbog procvata industrije seksa.

U Kini, između pet i 10 posto muškaraca priznaje da koristi usluge ženskih ili muških prostitutki a da se pritom praktično ništa ne poduzima po pitanju prevencije.

Afrika je, ipak, najugroženiji kontinent kada je riječ o AIDS-u jer tamo ima oko 30 miliona registriranih oboljelih i zaraženih, stoji u izvještaju UN-a.