Ministarstvo odbrane
0

Raste broj samoubistava veterana u SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stopa samoubistava među mladim veteranima u Sjedinjenim Američkim Državama značajno je porasla, objavilo je američko ministarstvo zaduženo za pitanja veterana.

Od 2005. do 2007. stopa samoubistava veterana (od 18 do 29 godina) porasla je za 26 posto, navodi ministarstvo, dodajući da pretpostavlja kako je većina služila u Iraku i Afganistanu.

Jedina svijetla tačka je manja vjerovatnost da će se oni koji su prihvatili zdravstvenu pomoć ministarstva odlučiti da izvrše samoubistvo.

Vlasti su angažovale hiljade stručnjaka i otvorile posebnu telefonsku liniju kako bi se osigurala stručna pomoć za skoro 6.000 veterana i vojnika kojima je pomoć potrebna.

Na konferenciji o prevenciji samoubistava koja se održava od 10. do 14. januara u Washingtonu, američki tajnik za pitanja veterana Eric Shinseki rekao je kako se njegovo ministarstvo mora više potruditi da shvati šta ljude tjera da izvrše samoubistvo.

On je dodao da u SAD godišnje ima više od 30.000 samoubistava, od čega 20 posto počine ratni veterani, saopćilo je američko ministarstvo odbrane na svojoj web stranici.