Novi Zeland
0

Raste broj poginulih u uništenom Christchurchu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u zemljotresu, koji je 22. februara pogodio grad Christchurch na Novom Zelandu porastao je na 113, dok međunarodni i lokalni spasilački timovi pretražuju ruševine za eventualnim preživjelim, a njihove napore dodatno otežavaju kiša i hladno vrijeme.

Spasioci iz zemalja u kojima su česti zemljotresi, poput Japana i SAD-a, uz pomoć specijalno obučenih pasa i tehnologije pretražuju ruševine tragajući za, prema policijskim podacima, 228 ljudi koji se vode kao nestali, tri dana nakon što je potres jačine 6,3 stepeni Rihterove skale pogodio Christchurch.

Zvaničnici su saopštili da je do sada potres odnio 113 ljudskih života, ali su upozorili da to nije konačan broj. Povrijeđeno je više od 2.500 ljudi, od kojih 160 teže.

Mnogi nestali su studenti iz Japana, Kine, Tajvana i Indije koji su došli u Christchurch, jedan od najatraktivnijih na Novom Zelandu. 

"Svima onima iz dalekih zemalja poručujemo da su vaše porodice naše porodice a vaša djeca naša djeca", rekao je gradonačelnik Christchurcha Bob Parker u poruci porodicama učenika iz inostranstva, obećavajući da će spasioci nastaviti sa naporima.

Strahovanja da će se 26-spratni hotela "Grand Chancellor", koji se već dobro nagnuo na jednu stranu i postojala je opasnost da će pasti zbog kasnijih potresa, sada su umanjena jer su inžinjeri otkrili da se struktura stabilizovala, čime je omogućena pretraga okolnih oštećenih zgrada.