Njemačka
0

Raste broj poginulih u ljudskom stampedu na Love Paradeu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj poginulih u ljudskom stapmedu pokrenutom 24. jula tokom muzičkog festivala "Parada ljubavi" u njemačkom gradu Duizburgu povećan je na 20, jer je 21-godišnja Njemica kasno sinoć preminula od zadobijenih povreda, saopštila je danas policija.

Od 20 poginulih 12 je žena i osam muškaraca. Dvanaest poginulih su iz Njemačke, dvoje iz Španije, a ostali su iz Holandije, Australije, BiH, Italije i Kine.

U policijskom saopštenju navodi se da su 43 lica još u bolnici, a, prema posljednjim podacima, broj povrijeđenih je 511, od kojih je 283 bilo hospitalizovano.

Međutim, u ovaj broj povrijeđenih spadaju i oni koji su povrede zadobili u ljudskom stampedu i oni koji su hospitalizovani zbog pretjerane upotrebe alkohola i narkotika tokom festivala.

Tačan razlog izbijanja stampeda još nije poznat i istraga je još u toku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje se nalazi Duizburg, donijelo je odluku da istragu preuzme policija iz Kelna kako bi se obezbijedila nepristrasnost.

Panika je izbila nešto poslije 17.00 časova i očevici su rekli da su se pojedini fanovi počeli penjati na ogradu i zidove napuštajući pretrpani tunel, koji je ispod autoputa i vodi ka glavnoj pozornici i lokaciji na kojoj se održavao festival na otvorenom.
Prema njihovim riječima, pojedini su pali sa ograde nakon čega ih je masa pregazila, zbog čega je veći broj lica oboren, jer je više hiljada njih bilo u uskom prolazu.

Oštre kritike, bijes i sumnje usmjerene su na gradske zvaničnike, policiju i organizatore festivala zbog loše organizacije koncerta na otvorenom, koji svake godine privuče više desetina hiljada mladih širom Evrope.

 Jedan od organizatora festivala Rajner Šeler rekao je da ova manifestacija više nikada neće biti održana. 

Originalni festival iznikao je iz mirnih demonstracija 1989. u Berlinu u veliku proslavu kulture na otvorenom.