Evropska komisija
0

Raste broj nepismenih u Evropi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropska komisija u utorak je formirala stručnu skupinu koja je zadužena za izradu prijedloga kako poboljšati pismenost u Evropi, gdje 20 posto stanovništva ima nisku razinu pismenosti.

"Pokretanje ove skupine označava početak evropske kampanje za iskorjenjivanje uzroka niske razine pismenosti. Previše Evropljana se osjeća isključenima s tržišta rada i teško daje doprinos društvu zbog nedostatka temeljnih vještina čitanja i pisanja. Ako želimo ostvariti naše ciljeve o pametnom rastu, moramo se pozabaviti tim problemom", izjavila je povjerenica za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu.

Po podacima Evropske komisije, svaki peti Evropljanin mlađi od 15 godina, a slično je i s odraslima, ima poteškoća u čitanju i pisanju, zbog čega teško pronalaze posao i zbog čega su izloženi riziku socijalne isključenosti.

Stručnu skupinu, koja je u utorak održala prvi sastanak u Bruxellesu, vodi princeza Laurentien od Nizozemske, koja je posebna izaslanica UNESCO-a za pismenost i razvoj.

Evropska unija je postavila cilj da se do 2020. godine smanji udio učenika s poteškoćama u čitanju, matematici i znanosti na manje od 15 posto.

Što se odraslih tiče, njih skoro 80 miliona, što je trećina ukupno zaposlenih, ima samo vrlo nisku razinu sposobnosti čitanja i pisanja.

Po procjenama, do kraja ovoga desetljeća udio radnih mjesta za koje će trebati visoka stručnost povećat se će na 35 posto sa sadašnjih 29 posto.

Stručna radna skupina, prenosi Hina, redovito će se sastajati u sljedećih godinu i po dana i sredinom 2012. godine iznijet će svoje prijedloge Evropskoj komisiji kako poboljšati stanje u tom području.