Svijet
122

Gore ulice Kijeva, policija krenula u "antiterorističku operaciju"

SRNA
(Foto: EPA)
Ukrajinska policija pokrenula je antiterorističku operaciju na glavni kamp antivladinih demonstranata u centralnom dijelu Kijeva. Na Trgu nezavisnosti u centralnom dijelu Kijeva odjekuju eksplozije, a primijetan je i veliki požar.

Ukrajinske bezbjednosne snage su nešto ranije dale rok demonstrantima da do 18 sati po lokalnom vremenu obustave nemire, nakon čega su opkolile trg.

Nekoliko hiljada ljudi nalazi se na trgu, koji je u neposrednoj blizini zgrade ukrajinskog parlamenta.

Neposredno poslije 18 sati policija je megafonom najavila pokretanje "antiterorističke operacije".

Policija je upotrijebila vodeni top, ispaljivala je gumene metke i šok granate ka demonstrantima, koji su zapalili vatru i na bezbjednosne snage bacaju pirotehnička sredstva.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ujutro treba da se sastane sa liderima protesta.

Ukrajinska policija ranije je saopštila da je u Kijevu najmanje devet osoba poginulo tokom sukoba antivladinih demonstranata i policije, uključujući sedam civila i dvojicu policajaca.

Ranije je opozicijski čelnik Arsenij Jacenjuk insistirao da se protestni kamp "neće povući ni za jedan metar odavde, s Mejdana".

"Nemamo gdje da se povučemo. Ukrajina je iza nas i ukrajinska budućnost je pred nama. Nema straha, samo postoji vjera u našu snagu, našu solidarnost i jedinstvo, našu uzajamnu podršku", kazao je.

Vitalij Kličko je zatražio od žena i djece da napuste trg, rekavši da "ne može isključiti mogućnost upotrebe sile".

Ukrajinski nemiri počeli su u novembru kada je predsjednik Viktor Janukovič odbacio sporazum s EU u korist bližih veza s Rusijom.