SAD
0

Rast domaće potrošnje zbog rasta prodaje automobila

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Domaća potrošnja u SAD-u narasla je u julu za 0,2 posto, zahvaljujući vladinom programu "gotovina za krntije" koji je vratio kupce u auto-salone, dok su Amerikanci i dalje izbjegavali druge nabavke.

Rast domaće potrošnje za 0,2 posto u skladu je s prognozama, a uslijedio je nakon rasta od 0,6 posto u junu, objavilo je u petak ministarstvo trgovine u Washingtonu.

Osim automobila, ostala kupovina je stagnirala.

Auto-saloni su se okoristili planom poticaja Obamine administracije, koji je kupcima nudio 3.500 do 4.500 dolara popusta kod zamjene starog za novi, ekonomičniji automobil. Na drugoj strani, trgovački lanci poput Kohl's Corp i JC Penney Co., borili su se s privlačenjem kupaca uzdrmanih rastom nezaposlenosti.

Rast potrošnje vjerovatno se neće održati jer prihodi građana stagniraju, a kućanstva se bore s otplatom dugova, što budi sumnju u snagu gospodarskog oporavka.

"Program 'gotovina za krntije' pomogao je prodaji auta, ali naškodio ostaloj prodaji, što pokazuje da potrošnja ostaje slaba. Potrošači ne žele i ne mogu trošiti na druge stvari, u određenoj mjeri, jer je rast prihoda i dalje slab", ocijenio je za Bloomberg News Christopher Niska, glavni ekonomist u tvrtke FTN Financial iz New Yorka.

Indeks raspoloženja potrošača, koji izračunavaju Reuters i

Sveučilište Michigan, pao je sa 66 posto u julu na 65,7 u augustu.

U trgovanju na njujorškoj berzi NYSE u petak dionice padaju nakon početnog rasta. Indeks Standard & Poor's 500 izgubio je 0,3 posto dodavši na 1,028.08 bodova u 11:54 sati u New Yorku.

Prinos na 10-godišnjoj obveznici ministarstva financija pao je na 3,44 posto, s 3,46 posto u četvrtak. Prinos na obveznicama kreće se u suprotnom smjeru od njihove cijene.

Prihodi Amerikanaca u julu su ostali nepromijenjeni nakon pada od 1.1 posto u junu.

Stopa štednje građana pala je na 4,2 posto sa 4,5 posto u junu.

Inflacija prilagođena potrošnji na trajna dobra, kao što su automobili, namještaj i drugo, povećana je za 1,8 posto prošloga mjeseca, nakon što je rasla za 0,8 posto u lipnju. Potrošnja na motorna vozila i dijelove, skočila je u julu za 6.4 posto, što je najveći rast u 11 mjeseci.

Kupnja netrajnih dobara smanjena je za 0,3 posto već drugi mjesec zaredom, dok je potrošnja na usluge, koje čine gotovo 60 posto svih izdataka građana, povećana za 0,1 posto.

Domaća potrošnja, koja čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, pala je za 1 posto u drugom tromjesečju, prema revidiranim podacima ministarstva trgovine. U istom razdoblju od aprila do juna, gospodarstvo se smanjilo za 1 posto po godišnjoj stopi, što je manje od prognoza ekonomskih analitičara koji su očekivali stezanje privrede za 1,5 posto, prenijela je Hina.